Cursussen , lezingen e.d.

Regelmatig verzorgen wij lezingen. Deze worden gehouden in het ANWB gebouw (personeelsingang) aan de Wassenaarseweg 220 in Den Haag. De lezingen beginnen om 20.00 en de inloop is vanaf 19.30. Wij vragen een entree van € 2.50 per persoon als bijdrage voor de gemaakte kosten. Leden en niet -leden zijn welkom en vooraf reserveren is niet nodig. De ANWB personeelsingang is gemarkeerd met een verlichte banier van de Haagse Vogelbescherming.

HIer vindt u ons programma voor de komende periode

Maandagavond 23 september om 20:00 uur

‘De Marker Wadden’ door Henk Wardenaar

Op deze avond zal Henk een presentatie geven over de Marker Wadden. Henk is al jaren één van de vrijwilligers van Natuurmonumenten op de Marker Wadden. De Marker Wadden is een groot project dat zorgt voor het natuurherstel van het Markermeer. Door de aanleg van natuureilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water. Een paradijs voor vogels en vissen. De veerdienst vanaf Lelystad geeft ook recreanten de kans een deel van de Marker Wadden te bezoeken.

Maandagavond 21 oktober om 20:00 uur

‘Vogeltrek’ door Eduard Opperman

Op deze avond zal Eduard het hebben over de vogeltrek. De avond krijgt een andere invulling dan alleen praatjes en plaatjes. Eduard die op alle continenten vogelreizen maakte, is een geboren verhalenverteller en neemt ons mee op een vogelwereldreis. Maar ook staat hij stil bij de belangrijke vogeltrektelpost ‘de Vulkaan’ die in de duinen van ons eigen Den Haag ligt. We leren over waarom en hoe vogels trekken, aangevuld met praktijkvoorbeelden en… we krijgen schokkend nieuws over de bladkoning. Ook vertelt Eduard waar we betrouwbare informatie kunnen vinden én hoe je kunt genieten van het machtige fenomeen vogeltrek. Kortom, zoals we dat van Eduard gewend zijn, wordt het een opgewekte, bonte avond die alle kanten op kan gaan. Eén ding is zeker: het wordt zeker leerzaam!

Maandagavond 18 november om 20:00 uur

 ‘Vogelrustgebieden Gravin van Bylandt en Henk van Dongen’ door Boudewijn Schreiner.

Boudewijn Schreiner is al jaren een zeer actief lid van de Haagse Vogelbescherming. Hij beheert samen met Ingrid Megens de vogelrustgebieden Gravin van Bylandt en Henk van Dongen. Daarnaast is hij voorzitter van de commissie Veldwerk. Boudewijn begeleidt en coördineert de vogelwachters en beheerders van de overige negen vogelrustgebieden van de Haagse Vogelbescherming. Deze elf vogelrustgebieden liggen in de groengebieden van Den Haag en omstreken. Boudewijn zal ook ingaan op de inrichting van een 12e vogelrustgebied, vlakbij de plek waar u deze lezing volgt. Waar elders in de stedelijke omgeving menselijke activiteit voortdurend verstoring oplevert, bieden deze gebieden veilige, optimale leefomstandigheden voor vogels. Ze kunnen met recht vogelkraamkamers van de regio worden genoemd. Deze rustgebieden zijn niet toegankelijk voor het publiek. Hekken en watergangen zorgen ervoor dat honden en katten buiten blijven. De vogelrustgebieden zijn speciaal ingericht en beplant om zoveel mogelijk vogelsoorten broedgelegenheid en voedsel te bieden. In het broedseizoen worden de broedvogels nauwgezet geteld door de beheerders. Zij zijn de enigen die met dat doel de rustgebieden in mogen. Vogelrustgebied Gravin van Bylandt ligt verborgen op Landgoed Clingendael. Het gebied is 0,8 ha groot en wordt sinds 1973 beheerd door de HVB. Vogelrustgebied Henk van Dongen vindt u op het aan Clingendael grenzende Landgoed Oosterbeek. Dit gebied is 0,7 ha groot en wordt sinds 1971 beheerd door de HVB. Vanavond vertelt Boudewijn over deze twee vogelrustgebieden en toont daarbij prachtige vogelfoto’s die hij maakte in deze twee gebieden.

Maandagavond 20 januari 2025 om 20:00 uur

 ‘The making of Vogelskijken Magazine en meer…’ door Idde Lammers

Idde Lammers is hoofdredacteur van het tijdschrift Vogelskijken en al vele jaren prominent lid van de Haagse Vogelbescherming. Idde kijkt al zijn levenlang naar vogels en heeft voor tal van natuurbladen artikelen en rubrieken geschreven en de eindredactie gedaan. Hij gaat voor ons een lezing geven over ’the making of Vogelskijken Magazine’. Wat komt er allemaal bij kijken om vanaf een eerste idee te komen tot een 100 pagina dik tijdschrift dat bij abonnees op de deurmat ploft. En hoe timmer je twee maanden later nummer twee in elkaar? Vogelskijken Magazine richt zich op mensen voor wie de verschillen tussen een koolmees en pimpelmees al bekend zijn. Dit nieuwe tijdschrift is een kwalitatief hoogwaardig gedrukt voortvloeisel van de populaire website www.vogelskijken.nl Daarop kun je bijna dagelijks verhalen, artikelen en columns lezen over Nederlandse vogelsoorten. Daarnaast is er ruime aandacht voor prachtige fotografie. Idde kennend zal hij tijdens zijn lezing veel uitstapjes maken naar bijzondere vogelavonturen.

De Haagse Vogelbescherming verzorgt onder andere informatie over vogels en organiseert diverse cursussen en lezingen:


Diverse andere activiteiten worden onder andere op deze website bekendgemaakt.

 

Deze pagina heeft de volgende subpagina's.