Nestkasten

* kant-en-klare nestkasten
* ophangen nestkast
* camera in nestkast

Nestkasten voor holenbroeders (folder)

kant-en-klare nestkasten

In de loop van de jaren hebben we alle gaten en openingen in en om onze huizen dichtgestopt in het kader van isolatie en energiebesparing. Daarmee zijn de natuurlijke nestmogelijkheden voor een groot aantal vogels (de ‘holenbroeders’) sterk afgenomen en is er een ernstig woonruimte-tekort.

U kunt de holenbroeders in uw tuin, balkon en buurt nu helpen aan de kwalitatief beste woonruimte, die er in Den Haag en de rest van Nederland voor hen bestaat. Dat kan met onze kant-en-klare nestkasten, maar ook door zelf nestkasten te bouwen.

Onze kant-en-klare nestkasten
Mede gebaseerd op de ervaringen van de beheerders van onze vogelrustgebieden hebben we de ontwerpen van de nestkasten niet alleen aangepast aan alle mogelijke wensen en behoeften van de vogels; ook hebben we – in overleg met de vorige bouwer – een aantal zaken doorgevoerd waardoor deze nestkasten duurzaam zijn en nog langer meegaan.

Uiteraard is FSC grenen hout van 18 mm dik gekozen om een goed geïsoleerd nest te kunnen maken. Voldoende dik hout is nodig om in de zomer geen superwarm nest te hebben en in de winter geen van de kou bibberende vogels te moeten huisvesten.

De milieuonvriendelijke teer-houdende bitumen dakbedekking is vervangen door duurzaam onverwoestbaar uv-gestabiliseerd gerecycled plastic. Ook de ophanging is aangepast. De vroegere ophanglat verrotte relatief gemakkelijk. De huidige ophanging is van aluminium en 2 afstandhouders zorgen ervoor dat de nestkast tegen elke boom of andere onregelmatige achtergrond gehangen kan worden zonder scheef te hangen. Wel zo fijn dat de eieren in het midden kunnen blijven liggen.

Alle modellen kunnen in voor- of najaar gemakkelijk worden schoongemaakt door hun opendraaibare front of bodem.

 1. (BV) Bonte vliegenvanger          €  11,50         documentatie
 2. (BK) Boomkruiper                       –  12,50         documentatie
 3. (BU) Bosuil                                   –  45.—          documentatie
 4. (GV) Grauwe Vliegenvanger      – 12,50          documentatie
 5. (GS) Grote bonte specht            –  25.—         documentatie
 6. (KUA) Kerkuil (onder afdak)       –  55.—         documentatie
 7. (KUB) Kerkuil buitenkast            –  90.—         foto
 8. (KS) Kleine bonte specht            –  15.—         documentatie
 9. (KM) Koolmees                            – 14,50         documentatie
 10. (MDB) Mussenduoblok               – 19,50         documentatie mussen
 11. (MF) Mussenflat (3 hoog)           – 19,50          //
 12. (PM) Pimpelmees                        – 14,50         documentatie
 13. (RS) Roodstaart                            – 12,50
 14. (SP) Spreeuw                                – 16.—          documentatie
 15. (TV) Torenvalk                              – 55.—          documentatie

Alle modellen worden standaard afgewerkt met donkergroene dekkende tuinbeits.

U kunt uw nestkasten bestellen via info@haagsevogels.nl. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk een bevestiging en een verzoek de nestkasten vooruit te betalen op bankrekening NL77 RABO 0158 0872 32 ten name van Haagse Vogelbescherming onder vermelding van bestelling nestkast(en); daarna krijgt u bericht wanneer u uw bestelling kunt ophalen bij de vogelopvang aan de Heliotrooplaan. Leden van de HVB krijgen tien procent korting bij opgave van hun naam en adresgegevens.

Wij vragen u zoveel mogelijk om onze producten af te halen bij vogelopvang De Wulp. De meeste van onze producten zijn niet geschikt om per kost/koerier te worden verstuurd. Soms is – in overleg –  levering buiten ons werkgebied mogelijk. Voor vragen en een maatwerk prijsopgave kunt u altijd terecht op info@haagsevogels.nl.

—————————————————————————————————————————————–

Het ophangen van een nestkast 

Hang de nestkast niet te laag of dicht in de buurt van plaatsen waar iedereen in en uit loopt en nooit met de invliegopening naar het zuidwesten, waar de meeste regen vandaan komt. Een opening naar het (zuid)oosten verdient de voorkeur, maar let er wel op dat de kast niet in de middagzon hangt omdat de temperaturen dan tot enorme hoogte kunnen oplopen.

Het enkele meters van elkaar plaatsen van meerdere nestkasten voor dezelfde vogelsoort, kunt u beter niet doen (behalve voor koloniebroeders zoals de huismus en gierzwaluw). Een vogel heeft namelijk een territorium nodig en zal géén soortgenoten in zijn directe omgeving accepteren. Verschillende kasten voor verschillende soorten vogels of nestkasten ca. 8-10 meter uit elkaar geeft een hogere broeddichtheid.

Maak de kast in het najaar na de eerste nachtvorst schoon. De parasieten hebben dan het loodje gelegd. Eventueel nog een keer schoonmaken vóór het broedseizoen. In de winter wordt de kast dikwijls als slaapkast gebruikt, zodat in het voorjaar poepjes verwijderd moeten worden. Water en zeep is niet nodig, gewoon leeghalen met bijvoorbeeld een verfkrabber is voldoende.

Een door ons gemaakte nestkast aanschaffen?  Zie: nestkast bouwen.

Zelf een huismus kast maken?  Zie: mussenflat bouwen.

Zelfbouw
Een aantal vogelsoorten verdient uw extra aandacht. Daarom heeft onze stadsvogeldeskundige de documenten “Stadsvogels en nestplaatsen 1 en 2” geschreven waarin wordt uitgelegd waarom het minder goed gaat met sommige vogels en wat u daar aan kunt doen.

 1. “Stadsvogels en nestplaatsen – de Huismus” met zelfbouwplan voor een huismussenflat;
 2. “Stadsvogels en nestplaatsen – de Huismus en de Gierzwaluw” met zelfbouwplannen voor een huismussen trio-kast, huismussen duo-kast en gierzwaluw combikast;
 3.  “Zin en onzin van mussenstraten” – Wat zijn de meest succesvolle nestkasten voor huismussen ?

——————————————————————————————–

Camera in nestkast

Live vogels kijken vanuit uw luie stoel?

Vogels kijken is een fantastische hobby. Zelfs vanuit huis kunt u al een grote verscheidenheid aan vogels observeren, met of zonder kijker. Maar je blijft dan beperkt tot wat er zich laat zien in uw tuin of op het balkon. Het nestkastenteam van de Haagse Vogelbescherming heeft iets nieuws ontwikkeld waardoor u het vogelleven binnen in de nestkast kunt volgen.

De HVB heeft een nestkast uitgerust met een mini videocamera met infraroodverlichting. Dag en nacht kunt u live meeleven met uw vogels. U ziet hoe ze hun nest bouwen, hoe de jongen uitkomen en worden gevoerd. Kortom, u kunt meeleven met hun dagelijkse beslommeringen. Als u zich ergert aan een reclameblok op de televisie,

De mini videocamera geeft overdag heldere opnames en gebruikt ‘s nachts de ingebouwde infraroodverlichting voor duidelijke beelden. Infrarood licht is niet zichtbaar voor het vogeloog dus hun natuurlijke activiteiten worden op geen enkele manier verstoord.

U kunt nu dag en nacht het leven in de nestkast in uw tuin of balkon live en levensgroot op uw computer- of televisiescherm volgen. De camera kan desgewenst in ieder type door de HVB geleverde nestkast worden ingebouwd. De camera is via een vaste kabel met uw pc of televisie verbonden. Een zwakstroomadapter (9 Volt) zorgt voor de stroomvoorziening; u hoeft dus geen batterijen te gebruiken.

Wat omvat het systeem?

We gaan in het voorbeeld uit van een koolmezenkast. De camera kan ook in andere nestkastenkasten worden geplaatst. Het prijsverschil is het verschil in de prijs van de koolmezenkast met de gewenste kast. U krijgt:

 • een complete koolmezennestkast met ophanging;
 • een mini camera met ingebouwde infraroodverlichting;
 • een buitenkabel van 10 meter – meer lengte nodig, s.v.p. dat even opgeven bij de bestelling;
 • een montagedoosje waarin u de kabel vastschroeft;
 • een 9 Volts universeel adapter met 75 cm snoer;
 • een videokabel van 2 meter; liever 5 of 10 meter – geef dit aan op uw bestelling;
 • een koppelstukje voor de aansluiting van de videokabel op uw televisie;
 • een SCART-adapter;
 • een handleiding.

Optioneel:

 • een USB 2.0 video-grabber waarmee u de beelden op uw computer of laptop kunt weergeven ( € 17,50 );
 • een buitenkabel op maat, langer dan 10 meter (€ 1,– per extra meter boven 20 meter);
 • een extra videokabel ( 2 meter: € 4,– , 5 meter: € 6,– , 10 meter: € 10,–).

Wat kost het?

Leden betalen € 109,95 voor het basispakket. Bent u geen lid van de Haagse Vogelbescherming, dan is de prijs € 127,50.

Wilt u de beelden ook op uw computer of laptop bekijken, dan kost het systeem € 127,50. Niet-leden betalen € 145,–.

De HVB is een non-profit organisatie. Het nestkastenteam krijgt geen vergoeding voor hun werkzaamheden. De kosten zitten hem in de aanschaf van de onderdelen en de nestkasten. Mocht er enige ‘winst’ worden gemaakt, dan komt die in zijn geheel ten goede aan de Vereniging Vogelbescherming ’s-Gravenhage e.o., kortweg de Haagse Vogelbescherming.

Bestellen

U kunt uw cameranestkast bestellen via info@haagsevogels.nl. U ontvangt dan een bevestiging en een verzoek de nestkast vooruit te betalen op bankrekening NL77 RABO 0158 0872 32 ten name van Haagse Vogelbescherming onder vermelding van het type nestkast en de kabellengte. Leden van de HVB krijgen hun korting als ze bij hun bestelling hun naam en adres vermelden. U krijgt bericht wanneer u uw bestelling kunt ophalen bij onze vogelopvang De Wulp aan de Heliotrooplaan. Voor vragen en een maatwerk prijsopgave kunt u altijd terecht op info@haagsevogels.nl.

Wij vragen u zoveel mogelijk om onze producten af te halen bij vogelopvang De Wulp. De meeste van onze producten zijn niet geschikt om per kost/koerier te worden verstuurd. Soms is – in overleg –  levering buiten ons werkgebied mogelijk. Voor vragen en een maatwerk prijsopgave kunt u altijd terecht op info@haagsevogels.nl.