Voederschalen

Voederschalen & Vogels voeren.

De Haagse Vogelbescherming introduceert twee unieke, duurzame vogelvoedersystemen

Het creatieve ontwerp van deze vogelvoederbollen is van HVB-lid André Smit. Hij maakte van een aantal roestvrijstalen schalen een uniek voedersysteem – de AS – voor kleine vogels. De productie is ter hand genomen door een werkgroep onder leiding van Jeroen Melcherts. De Haagse Vogelbescherming kan dit beeldschone, duurzame voedersysteem aan haar leden en belangstellenden aanbieden. Alle onderdelen bestaan uit roestvrij staal en er zijn vier verschillende formaten.

AS – klein         hoogte 27 cm – bovenschaal Ø 12 cm – onderschaal Ø 9 cm –        € 12,50

AS – middel     hoogte 27 cm – bovenschaal Ø 14 cm onderschaal Ø 12 cm –       € 14,50

AS – groot        hoogte 36 cm – bovenschaal Ø 20 cm – onderschaal Ø 14 cm –      € 17,50

AS – super        hoogte 36 cm – bovenschaal Ø 28 cm – onderschaal Ø 20 cm –      € 20,–

De afstand tussen de schalen is instelbaar. Hiermee kunt u het voer naar believen afschermen voor grotere vogels zoals kauwen, gaaien en halsbandparkieten. De schalen worden geleverd met een puntzakje zaad. In de bijgeleverde instructie staan tips over de plaats waar u het voersysteem het beste kunt ophangen en op welke manier u de schalen kunt afstellen.

Voert u liever met mate(n)?  

Een tweede, fraai ogend ontwerp bestaat uit vijf verschillende roestvrijstalen maatschepjes die zijn bevestigd aan een verticale as. De doordachte bevestiging houdt het geheel keurig in balans.

 Maatschepjes:           hoogte 27 cm – 5 RVS maatschepjes van 1 ml t/m 1 dl –                  € 12,50

Bestellen?

U kunt uw voedersysteem met een spuitzakje zaad, toelichting en ophanginstructies per mail bestellen via info@haagsevogels.nl. U ontvangt een bevestiging van uw bestelling en het verzoek om het voedersysteem van uw keuze vooruit te betalen op bankrekening NL77 RABO 0158 0872 32 ten name van Haagse Vogelbescherming onder vermelding van het aantal en type voedersystemen dat u wenst.

Afhalen bij Vogelopvang de Wulp

U krijgt een mailbericht wanneer u uw bestelling kunt afhalen bij onze vogelopvang De Wulp, aan de Heliotrooplaan 15, 2555 MA Den Haag. Leden van de HVB krijgen 10 % korting als ze bij de bestelling hun naam en adres vermelden.

————————————————————————————————————————————

Vogels voeren

In een vogelvriendelijk ingerichte tuin kunt u prima jaarrond voer aanbieden. Houd wel rekening met een paar dingen. Vogels gaan van nature op zoek naar een gevarieerd menu. Ze leven nooit alleen van het voer dat u aanbiedt. Bijvoeren kan het hele jaar. Denk aan zadenmengsels, fruit, pinda’s, pindakaas, vetbollen, rozijnen, enz. Voer altijd met mate.

Wat kunt u ze allemaal geven?

 • speciale vogelvoeren voor tuinvogels;
 • strooivoer op voedertafels en op de grond;
 • silovoeren, altijd in voersilo aanbieden;
 • fruit, maar ook schillen en klokhuizen;
 • ongebrande en ongezouten pinda’s;
 • vetproducten voor tuinvogels.

Wat niet?  

 • geen producten met zout;
 • geen melk;
 • geen vetbollen of pinda’s in een plastic netje – vogels kunnen erin verstrikt raken;
 • geen olijfolie, boter of margarine – dit werkt laxerend;
 • geen gekookte etensresten.

Voer met mate …
Niet overmatig voeren. Dit kan ongedierte aantrekken en zorgt voor de verspreiding van ziektes.

Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. In het voorjaar en de zomer hebben vogels vooral dierlijke eiwitten nodig, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In de herfst bouwen ze reserves op voor de winter met producten met vet omdat die energie geven.

U kunt ze dus het hele jaar bijvoeren. Vogels proppen zich niet vol totdat hun honger gestild is. Ook verleren ze niet zelf voedsel te vinden. Het kan ook geen kwaad als uw voedersilo of voedertafel af en toe eens een dagje leeg is.

Winter: voer en water
Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10 procent van hun gewicht. Als extra energiebron kunt u vetbollen en pinda’s ophangen. Bij lichte vorst kunt u vers drinkwater aanbieden. Vogels badderen daar ook in. Dit is geen probleem: het water rolt van de ingevette veren, dus bevriest niet.

Bij strenge vorst kunt u beter geen open (warm) water aanbieden. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kunt u ijs vergruizen zodat de vogels ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost energie, maar het voorziet in de vochtbehoefte.

Lente: eiwitten en kalk
Tijdens de lente hebben vogels het druk: ze zoeken een partner, bouwen een nest, leggen eieren, ze uitbroeden en dan ook nog eens het grootbrengen van de jongen. En dat hele proces vaak twee keer achter elkaar. Insecten, rupsen en wormen zijn een belangrijke bron van eiwitten. In de lente zijn die normaal gesproken in een vogelvriendelijke tuin ruim voorradig. Veel mensen denken dat het bijvoeren van vogels in de lente niet nodig is, maar ook in het voorjaar kan er voedselschaarste optreden. Als het twee dagen hard regent en waait, zijn er bijna geen insecten te vinden, dus dan kunnen de vogels onze hulp goed gebruiken. Het gaat dan minder om vet, maar juist meer om de eiwitten en kalk die vogels normaal gesproken uit insecten halen. Kalk zit in veel natuurlijk voedsel. Mocht u vogels aan extra kalk willen helpen, dan kunt u ze fijngestampte eierdoppen geven.

Zomer: eiwitrijk voedsel
In de zomer is eiwitrijk voedsel van levensbelang. Vogels gaan ruien en krijgen het verenkleed dat ze tegen de winterse kou kan beschermen of dat hen in staat stelt om naar het zuiden te trekken.

Vogels gaan zelf op zoek naar de wormen en insecten die ze nodig hebben om aan hun portie eiwitten te komen. U kunt ze helpen door met bloeiende planten insecten te lokken. Of door uw gazon te besproeien en zo de wormen naar boven te lokken.

Herfst: vitaminerijke bessen
Zodra het kouder wordt, komen de vogels dichterbij huis. Ze gaan nu actief op zoek naar een plek waar ook in het koude jaargetijde wat te vinden is. Als u ze in het najaar gaat voeren, heeft u al snel ‘stamgasten’ voor de winterperiode. Veel vogelsoorten eten nu ook de vitaminerijke bessen uit de struiken in uw tuin. Vetbollen en pinda’s zijn in dit jaargetijde geschikte bijvoedering.

Tips

 1. pas op dat het voedsel niet bederft;

Zorg dat het strooivoer niet te lang blijft liggen. Het kan bederven of ongedierte aantrekken.  Hang vetbollen niet in de volle zon.

 • voer gevarieerd;

Ook vogels houden van een veelzijdig menu. Voer bijvoorbeeld zaden, pinda’s en vetbollen, maar ook rozijnen en appels. Geef geen vloeibare olie, margarine en/of zoute producten. Voer geen melk.

 • ga spaarzaam om met brood;

Brood is niet gezond voor vogels; het bevat teveel zout en vet. Een enkel stukje is niet erg, maar bedenk u dat u vaak niet de enige bent die voert. Als watervogels royaal worden gevoerd zoeken ze geen waterplanten meer. Dan missen ze allerlei mineralen en vitamines waardoor ze een lage weerstand krijgen, snel ziek worden en vaak sterven.

 • voer op verschillende plekken;

Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Strooi daarom voer op de grond en voedertafel, maar hang bijvoorbeeld ook een voedersilo en vetbollen op. Voor schuwe vogels, zoals heggenmus en de winterkoning strooit uw wat voer onder struiken. Als u in de winter op de grond strooit, maak dan een stukje grond eerst sneeuwvrij.

 • voorzie vogels van water;

Zet een platte, brede schaal neer waar vogels kunnen drinken en badderen. Houd deze elke dag schoon. Geef in de winter vergruisde ijssplinters als er geen sneeuw ligt om op te pikken. Bied geen warm water aan. Vocht is in de winter niet zo’n probleem voor vogels. Ze nemen gewoon een hapje sneeuw of rijp.

 • Kraaien en meeuwen weghouden?

Dat kan met een stuk gaas of een speciale korf over het voedsel.

Welke vogels eten wat?
Aan de vorm van de snavel kunt u zien wat vogels het liefste eten. Een merel trekt met zijn lange spitse snavel regenwormen uit de grond. Een boomklever haalt met een dunne snavel insecten uit de bast van een boom. En een vink kraakt met een sterke kegelvormige snavel zaden en pitten. 

Welke vogels eten wat?

Klik voor de tabel en u vindt de soorten voedsel die voor onze vogels een feestmaal betekenen.